недеља, 7. септембар 2014.

"Rocks in my pockets" - istinita priča o depresiji




Depresija, kao poremećaj raspoloženja, sa svim svojim nijansama između, shodno izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) poprima epidemiološke razmjere. Krajem avgusta je izašao animirani film autorke, porijekla iz Letonije, Signe Baumane "Rocks in my pockets", koji na jedan duhoviti način prikazuje dramu i borbu sa depresijom, kroz pet generacija žena u njenoj porodici. Kako ona to naziva - luda potraga za razumom opisuje dubinu depresije počevši od njene bake i ostalih srodnika, sa dozom humora, inteligencije i bez kajanja. 

Djelimično se prožimaju razna pitanja koja se tiču depresije, kako kroz navođenje porodičnog nasleđa, iskustva, istorijskih i porodičnih promjena i dešavanja, naročito melanholične strukture njenih članova, zatim porodičnih priča i uvjerenja, ovaj animirani film se dotiče tema koje veoma često djeluju nedodirljivo. Sama autorka vodi svojim glasom kroz radnju filma i osjeća se jedna velika doza empatije, za koju se upravo smatra da može veoma doprinijeti da se lakše izađe na kraj sa mnogim nijansama depresije. 


Svoje genetsko nasleđe opisuje kroz priče, počevši od svoje bake, koja je tokom braka sa propalim preduzetnikom imala osmoro djece i "njegovala" jednu veoma iskrivljenu sliku sebe. Priča se nastavlja sa opisivanjima trenutaka patnje članova njene porodice, strahovitim pitanjima koja se tiču našeg porijekla i da li možemo da izbjegnemo "sudbinu" koje nam naša genetika može donijeti. 

Što veoma iznenađuje, sami film ne zapada u turobnost, na čemu treba zahvaliti sposobnošću autorke da ostaje u kontaktu sa sobom, da bude prihvatajuća prema svom stanju i svjesna cjelokupne situacije. Sama prinuda bolesti je primoravala da se na praktičan način pristupa nagonu za preživljavanjem, koji je bio protkan samom bolešću. Upravo činjenica da je "mračna" strana porodice bila vidljiva je i pomagala. Karakteristično za većinu ljudi je da ostaju u fazi negacije ili potiskivanja, što samu bolest još više podriva. Hrabra autorka pokazuje kako zapravo njena fascinantna strategija prevladavanja pomaže u borbi sa demonima i na koji način uspijeva da prevladava cjelokupnu situaciju, iako su demoni stalno prisutni. Ovo je jedan od svijetlih primjera kako se nositi sa svojom bolešću i uz note humora, intenzivne doživljaje satkati u neke sasvim nove priče i narative. Detalje o autorki, filmu i oficijalni trejler možete pogledati ovdje. 

Нема коментара:

Постави коментар